teavalp11.jpg (10450 bytes)Teamaides Kennel

OBS! Då denna texten verkar vara populär att kopiera av andra uppfödare vill jag be er att själva tänka över en sak! Det som jag skrivit nedan är rutiner som jag själv arbetat fram och det betyder inte att det är så man skall göra utan helt enkelt hur jag valt att föda upp mina hundar. Och sedan har jag skrivit ner det för att valpintressenter skall kunna se hur vi går till väga HÄR. Det är väldigt tråkigt att se texten helt kopierad av ett flertal uppfödare utan att ens be om lov. För jag har svårt att tro att vi helt plötsligt gör precis på samma sätt då vi säljer våra valpar. Använd gärna texten om ni vill men jag hoppas verkligen att ni själva arbetar fram vad ni själva tycker är bra rutiner. För det är inte genom att kopiera av andra man finner bra sätt att föda upp sina hundar på det är med erfarenhet.

Att köpa valp är inget som man gör så där utan vidare. Det krävs ett väl genomtänkt beslut. Har vi den tid som krävs för en valp? Har vi råd. Har vi kunskap? Är några av de frågor man behöver tänka igenom.

När man tillslut bestämt sig för att man skall köpa en valp, så gäller det att man sätter sig in i hurdan rasen är. Är det rätt ras för just dej. Kommer valpen att få ett bra hem och trivas hos just er? Vill vi helst ha en hane eller tik?

Ja det är många frågor man behöver tänka igenom.

När man tillslut är helt säker på att det är just en leonberger man skall köpa så gäller det bara att hitta en uppfödare som man gillar och vars hundar är i smak med vad man vill ha.

Hos oss har ni alltid möjlighet att komma ut och titta på hundarna innan ni bestämt er. Just för att se hur de har det och hurdana de ser ut och är. Varje hund är ju en egen personlighet.

Är det så att ni är intresserade av att köpa en valp av just oss och vi finner att ni är lämpliga som hundägare, så sätter jag upp er i på en valp i just den kullen ni är intresserad av. Sedan håller vi regelbundet kontakt tills dess att det är dax för parning och valpning.

Sedan när valparna är ca 6-7 veckor så väljer vi tillsammans ut vilken valp som passar bäst i just er familj. Det är så otroligt viktigt att just rätt valp hamnar i rätt familj. För är det så att kemin inte stämmer mellan valpen och er som skall ha den så slutar det oftast med att man får placera om valpen då familjen tröttnat och det är inte så kul vare sig för valpen, mej eller den som köpt den. Så för att undvika sådana problem så är jag med och bestämmer. Likaså är det viktigt att tex de som tänkt ha sin valp i avel får de valpar som är mest lämpade till det eftersom dom då förkommer att bli byggstenar åtkommande generation av leonberger.

När valparna föds märks dom med olika färgade band just för att kunna hålla reda på vem som är vem, och så att man lättare kan kontrollera att de ökar stadigt i vikt och mår bra. De första två veckorna har vi besöksförbud här, just för att minska risken för eventuell smitta. Därefter är det fritt fram att komma och besöka valparna.

Eftersom vi inte vill ha några besök de första veckorna, lägger jag i stället ut information och bilder här på min hemsida. Där kan ni följa valparna från dag till dag. Hur de utvecklas och hur de ser ut.

valppuss.jpg (23726 bytes)

När valparna är ca 2 veckor vill jag att man sätter in en handpenning på 1000:- så att jag säkert vet att ni skall ha er valp. Den betalas inte tillbaka sedan om ni mot förmodan inte skulle ha någon valp. Detta görs för att det inte skall bli någon valp som blir utan familj. I och med detta skrivs även ett köpekontrakt.

I vissa fall kan vi vänta tills valpen levereras. Det bestämmer vi tillsammans.

Aallt eftersom valpen växer har ni möjlighet att följa den via min hemsida, telefon eller besök.

När valparna är ca 8 Veckor vaccineras de emot Parvo de ID-märks och i vissa fall om så önskas även chipsmärks de. Veterinären gör även en valpbesiktning.

Förr vaccinerade vi även emot Valpsjuka och HCC men då valpen har svårt att bygga imunförsvar mot allt på en gång så ger vi nu endast parvon som första spruta efter veterinärens rekommendation.

När valparna sedan har fyllt 8 veckor är det så dags att flytta till sina nya hem. Tidigare än 8 veckor lämnar vi inte ut några valpar. Vi försöker även få det så utspritt som möjligt vad gäller hämtning av dem, så att vi skall få lite tid till att gå i genom papper.

Kiki.Kiwi.JPG (134493 bytes) Baron och Heidi.JPG (126688 bytes)( Mozart m familj.JPG (153427 bytes)

(Valpar på väg till sina nya hem Från vänster Kiki med Kivi sedan Heidi med Baron samt Mozart med familj.)

Men valpen följer numera en CD skiva med bilder på valpens uppväxt mm. Samt en pärm med matlista ,skötselråd och lite annat smått och gott. Vi går igenom när valpen är avmaskad och när den skall avmaskas igen, hur vaccinering skall göras, om mattider och utfodring. Lite om hur valpen skall uppfostras osv. Med pärmen följer även Registreringsbevis, Köpeavtal, Vaccinationsintyg samt försäkrings papper.Samt en del annat som varierar från kull till kull.

Vi ser alltid till att skicka med antingen en filt eller speciell ``snuttleksak´´ som valpen har den sista veckan i valphagen så att den luktar mamma och syskon. Den skapar sen trygghet i det nya hemmet för valpen.

Valparna är försäkrade i en så kallad valpkullsförsäkring som gör att de även är försäkrade emot dolda fel. Men utöver det måste ni själva ha en vanlig försäkring. Jag hjälper er med att ordna en sådan. Det är viktigt att man ser över sina försäkringar årligen eftersom de ständigt ändras, framför allt kan det vara en ekonomisk förtjänst att i bland byta bolag för det skiljer oerhört i premier och framför allt service. Oftast är det inte förens det inträffar något som man ser om ett bolag är bra eller ej.Just nu använder vi oss av AGRIA djurförsäkringar och det kan vi varmt rekommendera.

Dagen efter ni hämtat er valp vill jag att ni hör av er så att jag får se att allt går bra.

Allt eftersom valpen växer håller vi kontakten, just för att se så att alla är nöjda och mår bra. Oftast träffas man på tex utställningar eller träffar annars är ni alltid hjärtligt välkomna hit och hälsa på. Det är alltid kul för mej som uppfödare att se hur valpen utvecklas, och framför allt hur de blir när de är färdiga.

Jag finns alltid till hands om ni behöver hjälp med något och är det något som ni undrar över som jag själv inte kan svara på så tar jag antingen reda på det eller hjälper er att hitta någon som kan  hjälpa er.

Om hunden mot förmodan skulle behöva omplaceras så vill jag att det sker via mej. Jag tar alltså hit er hund och placerar sedan om den. Eller hjälper er att finna ett nytt hem direkt åt den. Jag accepterar inte att hunden säljs vidare utan att jag informeras om vart.

Vi har träffar där vi träffas och umgås med våra hundar. (Även om det varit lite dåligt med träffar på sista tiden så skall jag ta mej i kragen)

Vi försöker samåka till utställningar och andra aktiviteter. Just för att ju fler vi är desto roligare har vi.

Är du intresserad att bli en av oss? Tveka inte utan hör av dej.

Många hälsningar Sanna på Teamaides kennel.